Ρομποτική: Εξαιρετική Διάκριση -2η θέση στον διαγωνισμό Κεντρικής Μακεδονίας


Εκπαιδευτική Ρομποτική: Εξαιρετική Διάκριση –2η θέση στον προκριματικό Κεντρικής Μακεδονίας και συμμετοχή στον μεγάλο τελικό της Αθήνας στο ΟΑΚΑ- για την ομάδα Ρομποτικής του εκπαιδευτηρίου ΖΑΧΑΡΙΑ στην μεγάλη διοργάνωση «3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού».

Φωτογραφία της Evi Zacharia.

Την Κυριακή 5/3/2017 διεξήχθη ο περιφερειακός διαγωνισμός Κεντρικής Μακεδονίας στα πλαίσια του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα «οχήματα και μεταφορές του αύριο» που διοργανώνει ο WROHellas υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Ο τόπος διεξαγωγής ήταν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι συμμετοχές ήταν δεκάδες (38) και ο ανταγωνισμός σκληρός.

Η ομάδα ρομποτικής Z Riders του εκπαιδευτηρίου ΖΑΧΑΡΙΑ κατέκτησε βαθμολογικά την 2η θέση με την κατασκευή «Υπερυψωμένο λεωφορείο με εναέρια στάση και κυλιόμενους διαδρόμους» που δημιούργησαν μαθητές της Ε’, Δ’ και Γ’ τάξης Δημοτικού και προπονητή τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Μαυροδόντη Χαράλαμπο.

Η παρουσία της ομάδας ήταν εξαιρετική, τα παιδιά εξηγούσαν με άνεση στους κριτές και επισκέπτες όλη τη λειτουργία του έργου τους και το αποτέλεσμα ήταν η 2η θέση κατάταξης με 364 μόρια. Φωτογραφία της Evi Zacharia.Έτσι η ομάδα ρομποτικής θα εκπροσωπήσει την Κεντρική Μακεδονία μαζί με τις υπόλοιπες που προκ
ρίθηκαν στον μεγάλο τελικό της Αθήνας στις 18 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ ελπίζοντας στα καλύτερα.

—– Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και τους συντελεστές —–

Οι μαθητές εργάστηκαν με ζήλο και φαντασία για την υλοποίηση της κατασκευής και τον προγραμματισμό των αυτοματισμών, ενώ με επιμονή, ομαδικότητα και συνεργασία κατόρθωσαν να υπερνικήσουν τις διάφορες κατασκευαστικές δυσκολίες που συχνά προέκυπταν.

Η κατασκευή είχε ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το λεωφορείο είναι υπερυψωμένο ώστε να περνούν χωρίς πρόβλημα τα αυτοκίνητα από κάτω, έχει συρόμενη οροφή και αντιλαμβάνεται την έλευση στη στάση. Η εναέρια στάση (βρίσκεται πάνω από το λεωφορείο για εξοικονόμηση χώρου στην πόλη) περιλαμβάνει ανελκυστήρα που ανεβοκατεβάζει επιβάτες μέσα στο λεωφορείο, κυλιόμενο διάδρομο επιβατών δύο κατευθύνσεων (ανέβασμα, κατέβασμα). Χρησιμοποιήθηκαν κινητήρες, αισθητήρες,  νήματα, χαρτόνι και πολλά lego.

Τι είναι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού: διοργανώνεται από το φορέα WROHellas και έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και εκπαιδευτικούς από τις 14 Περιφέρειες της χώρας), να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «Οχήματα και μεταφορές του Αύριο». Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας πραγματοποιείται  από επιτροπή έγκριτων  επιστημόνων με κριτήρια τη σύλληψη της ιδέας, τον προγραμματισμό, την κατασκευή, την παρουσίαση και τη λειτουργία της ομάδας. Site: www.wrohellas.gr / ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ