ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΖΑΧΑΡΙΑ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

wedo

Ποιος ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Ρομποτικής;
Μέσα από την ενασχόληση των παιδιών με τη ρομποτική θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν, αλλά και αν εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, όπως η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Μηχανολογία και η Πληροφορική. Παράλληλα, όμως, να αναπτύξουν κι άλλες κοινωνικές δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία, η κριτική σκέψη, η ανάληψη πρωτοβουλιών κ.α. Τα παιδιά θα έχουν στη διάθεσή τους εξειδικευμένο εξοπλισμό και πολλά υλικά, τα οποία θα χρησιμοποιούν στις ομάδες τους και θα προσπαθούν μέσα από δοκιμές να βρουν τη λύση διάφορων προβλημάτων, κατασκευαστικών και προγραμματισμού, με σκοπό να δημιουργήσουν από την αρχή μια δική τους κατασκευή – ρομπότ.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται τα μαθήματα Ρομποτικής;
Με τη Ρομποτική μπορεί να ασχοληθεί όποιος έχει φαντασία, αλλά και όρεξη να ασχοληθεί με κάτι νέο. Στα προγράμματα Ρομποτικής μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από Α’ Δημοτικού και πάνω, Γυμνασίου και Λυκείου , οι οποίοι και χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους.

Χρειάζονται ειδικές γνώσεις ή ειδικός εξοπλισμός για την παρακολούθηση των μαθημάτων;
Δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις, καθώς η δομή των μαθημάτων είναι έτσι προσαρμοσμένη που επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να κατανοήσουν αυτά που παρουσιάζονται κάθε φορά. Επιπλέον, όλα όσα θα χρειαστούν τα παιδιά (εξοπλισμός, υλικά) τους παρέχονται στο χώρο των μαθημάτων.

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιούν τα παιδιά στα μαθήματα;
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στα μαθήματα έχει σχεδιαστεί από τη Lego ( Mindstorms EV3)σε συνεργασία με τη Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) και τη National Instruments. Όλες οι κατασκευές ρομπότ γίνονται με τα γνωστά σε όλους τουβλάκια Lego, πάνω στα οποία προσαρμόζονται διάφοροι αισθητήρες που δίνουν στο ρομπότ τη δυνατότητα να κάνει συγκεκριμένες λειτουργίες. Για τα μικρότερα παιδιά χρησιμοποιούνται τα εκπαιδευτικά πακέτα Lego We Do τα οποία είναι κατάλληλα διαμορφωμένα γι’ αυτές τις ηλικίες.

Πού και πότε πραγματοποιούνται τα μαθήματα Ρομποτικής;
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο νέο εκπαιδευτήριο ΖΑΧΑΡΙΑ, στη συμβολή των οδών Αχ.Τζελίλη και προέκταση Βασ.Αλεξάνδρου στον Λαγκαδά.

Ο καινούριος μας εξοπλισμός